Karl Johan Rørhat, Bolétus edúlis.

 

Forside

Svampe

Opskrifter

Kontakt

Litteratur

Links

Klik på billedet for at få det i fuld størrelse.

 

 

 

 

Sæson.
Fra august, med størst sæson i september (løvskov) og oktober (nåleskov), hvor den - afhængig af vejret - pludselig kan optræde i store mængder inden for en 2-3 ugers periode.

Voksested.
Vokser kun under gran, bøg og eg. Den findes oftest på ret næringsfattig jord (morbund) f.eks. på skrænter eller forblæste steder, hvor bladene hurtigt blæser væk og jorden er dækket af tuer med mos og bjørnegræs eller langs skovvejene i granskov.

Beskrivelse.
Rørene, den fedtede, brune hat, det hvide kød - der ikke skifter farve - med mild smag og det hvide net sikrer en rigtig bestemmelse.

Anvendelse.
En rigtig god spisesvamp med en mild, nøddeagtig smag. Den kan anvendes til alt, også i rå tilstand. Den er bedst, mens rørene endnu er hvide og de kan spises med. På ældre eksemplarer kan man fjerne rørene, det gøres lettest med en finger. Den bliver desværre let angrebet af orm.

Forvekslingsmuligheder.
Kan forveksles med Galde-Rørhat, der ikke er giftig, men har en utrolig galdeagtig, bitter smag. Den har et brunt, groft net og dens rør bliver lyserøde med alderen.
Kan desuden forveksles med flere af sine nære slægtninge, der dog er lige så gode at spise. Sommer-Rørhat ligner meget, men har en tør, ret lys hat, der let sprækker og den vokser kun under løvtræer og mest i juli-august.

Tilbage